Vinkælder- Den perfekte vinkælder

Vinkælder- Den perfekte vinkælder

december 16, 2023 0 Af Vinboden.dk

Gør drømmen om vinkælder til virkelighed

Som vinsamler og vinelsker kender du sikkert til problemer med både plads til opbevaring, at sørge for den rette, stabile lagringstemperatur og ikke mindst det æstetiske og praktiske håndtering af den lagrede vin! Derfor drømmer mange om en vinkælder eller et lignende rum, hvor man kan sikre vinens langtidsholdbarhed såvel som nyde synet af de lange rækker af flasker. Faktisk bruger mange da også betegnelsen “vinkælder” om sin samling af vin – også selvom vinen ikke opbevares i kælderen!

For vi har jo ikke alle mulighed for at anlægge kælder i huset eller kælderen er ganske simpelt ikke velegnet på grund af mangelfuld sikring mod oversvømmelse. Eller også fordi selve byggeriet giver for voldsomme udfordringer i forhold til at sikre temperatur og luftfugtighed.

Den optimale temperatur for opbevaring af vin ligger nemlig på en stabil temperatur mellem 8 og 12 grader, alt efter hvor meget man ønsker, at vinen skal udvikle sig igennem flaskelagringen: Rødvin og portvin har det ganske fint ved 10-12 grader, mens hvidvins holdbarhed forlænges væsentligt omkring de lavere 8 grader. De forskellige formål med opbevaringen af vinen spiller dermed en stor rolle i forhold til, hvilken type vinkælder og vin opbevaring du skal vælge.

Er det dyre investeringsvine fra Bordeaux, som trods alt ikke må udvikle sig alt for bombastisk over en længere årrække, så skal der være ekstremt godt tjek på en lav, stabil temperatur og skrap kontrol med luftfugtigheden – hvis den når over 75% begynder etiketterne nemlig at tage skade over tid, og når den under 55% trues korkproppen alvorligt med udtørring og oxidation udefra.

Har du derimod en samling af vin med din egen fremtidige nydelse for øje, så er det selvfølgelig også vigtigt, at du har kontrol med både temperatur, luftfugtighed og så videre – men temperaturen må i dette tilfælde gerne være tættere på 12-14 grader end de lave 8 grader. For elsker du at tage en flaske vin frem for at nyde den med det samme, kan det det være smart at kombinere vinopbevaringen med at investere i et vinkøleskab. På den måde kan du løbende flytte de vine, du tænker forholdsvis snart at servere og nyde, over på køl, så de altid har den korrekte temperatur for servering. Samtidig sikrer du dig selv et godt overblik over de flasker, der topper i lagringen og vil være oplagte at prøve inden længe, da du jo løbende placerer dem “til skue” i vinkøleskabet.

Indretning af vinkælder

Som vi var inde på tidligere, så er temperaturen selvfølgelig alfa og omega i en vinkælder. Pludselige temperaturudsving kan forkorte en vins liv betragteligt. Hertil kommer, at kælderen skal være afskærmet mod sollys på den ene eller anden måde, da UV-stråler ødelægger vinen på molekylært niveau samt at sollyset bleger over længere tid – selv gennem mørke flasker. Hvis du bor i nærheden af større veje og jernbaner med tung trafik, kan de konstante små rystelser desuden også forvirre vinens lagring grundigt. Sidst, men ikke mindst, så kan stærke lugte snige sig ind gennem korkproppen om ødelægge vinen. Så – hvis nu du helt tilfældigt er ejer af et mindre ostemejeri, går det desværre ikke at opbevare vinen side om side med ostene…

Det gode ved opbevaring af vin i vinkælder er dog, at flaskernes ringe omfang, gør det muligt at opbevare overraskende mange flasker pr. kubikmeter. Dog, grundet de førnævnte skadelige vibrationer, skal du tænke i vin reolsystemer, der er stabile og ikke kræver at du skal flytte rundt på flaskerne for at komme til den ønskede flaske eller for at placere nye vin i reolen.

Der findes mange flotte og praktiske designs af reoler, hvor vinen enten stables liggende eller hvor hver flaske har sin egen hylde. Har du dyrebare dråber på lager i form af investeringsvin, anbefaler vi kraftigt at du sørger for at disse placeres liggende på hylder én for én. På den måde undgår du både vinen tabes ved et uheld under den besværlige håndtering af stablede vin, samt minimere vibrationer.

Sørg for altid at vælge et vinreol design, der kan boltes solidt fast til væggen – så er du sikret, uanset om der sker rystelser af forskellig art inde i huset, om huset rammes af et væltende træ eller hvis det ganske danske land igen rammes jordskælv!

Et luftkølesystem er essentielt for at holde temperaturen i dit udvalgte vin opbevaringsrum. Vælg en model, der kan styres og overvåges via digital signal, så du kan få besked straks at der er temperaturudsving eller for eksempel strømsvigt. Der findes luft kølesystemer, der er specialdesignet til vin og vinkælder, og som ikke æder strømregningen – derimod er der næsten altid mulighed for at lede overskudsvarmen fra kølingen et andet sted hen, hvor det gør gavn.

Vinkælder under trappe og i vinskab

Har man ikke mulighed for at indrette vinkælder i kælderrum, indrette en elevations vinkælder eller mulighed for at indbygge en spiral vinkælder med lem, så er der heldigvis andre muligheder. Der er så godt som altid et sted i éns bolig, som ikke udnyttes optimalt – og som man kan indrette med både tjek på temperatur og rystelser.

 Det er ofte de umage rum og hjørner under en trappe, der gør sig godt som vinkælder – her er det blot vigtigt at tænke på vibrationerne fra brugen af trappen. Man kan sikre mod vibrationer ved at bygge med stødabsorberende materialer i bunden af den indbyggede vinreol under trappen og eventuelt forhindre at stød kan forplante sig ned til vinen ovenfra. Det kan også være en fordel at installere UV-skærmende glasplader foran vinen og i samme omgang sørge for et hermetisk lukket miljø omkring vinen, således at du kan temperaturstyre gennem et indbygget kølesystem.

Netop denne type vinkælder som indbygget vinskab er meget dekorativ for øjet, i og med at vinen altid står fremme – og så er den meget praktisk, da den kan lade sig gøre i de fleste boliger. Du kan vælge stort set alle materialer til designet af vinreolen og rammerne om glaspartierne. Hvis din bolig for eksempel har en bestemt type træplanker eller fritstående/fritliggende bjælker, er der derfor rig mulighed for at vinskabet kan indgå stilfuldt og tjekket i boligen. Det samme gælder, hvis du er til en mere minimalistisk indretning med klare, hvide flader og enkle snit.

Vinskab

Et vinskab, der går fra gulv til loft er udover at være æstetisk også en effektiv og praktisk måde at opbevare vinen på – ved de mest pladsbesparende vinreol designs kan der være helt op til 44 liggende flasker på en kvadratmeter. Du skal cirka beregne en dybde på 35-40 centimeter i din vinreol for at være sikker på at selv de længste flasker kan være der.

Der findes et væld af muligheder, når det kommer til at indrette med vinskab eller vinkælder i boligen. Kunne du tænke dig at have vinen “lige ved hånden” i køkkenet, kan du for eksempel undersøge muligheden for at få installeret en vertikal vinkælder, der som en vindeltrappe går ned i en spiral, med opbevaringshylder til alle sider. Forskellige producenter præsenterer elegante løsninger, og du kan derfor både få en glasluge og stilfuldt lysdesign (som ikke skader vinen!), så du altid kan nyde synet af de smukt, skulpturelt liggende flasker.

 En anden højteknologisk løsning er en vinreol med elevation, som måske bedst beskrives som en slags “kiste” til vinen, som kan hæves fra og sænkes i gulvet ved maskinkraft. Når vinen er under låg, nede i gulvet, sørger et kølesystem for både temperatur og luftfugtighed. Og du kommer på den måde slet ikke til at bekymre dig om sollys!

Så dyk ned i dine forskellige muligheder for at gøre vinkælderen til virkelighed – for kun fantasien (og modet!) bestemmer efterhånden den æstetiske og praktiske opbevaring af vin!