Hvad er tør vin? Find ud af hvad der gør en vin tør

Hvad er tør vin? Find ud af hvad der gør en vin tør

januar 18, 2019 0 Af Vinboden.dk

Når man hentyder til en vin som ’’tør’’ så er det sandsynligvis den første beskrivelse som de fleste af os lære når vi begynder at tale om vin, men ’’tør’’ er også et af de ord som oftest bliver misbrugt af vindrikkere.

Årsagen til at ’’tør’’ bliver misbrugt er fordi vi ofte bruger ordet som en egenskab i vin, selvom disse sanselige egenskaber ikke er det vi rent faktisk mener når vi siger at en vin er tør.  

En tør vin er simpelthen bare en vin som ikke indeholder noget resterende sukker, hvilket betyder at den ikke er sød. Når vindruejuice bliver lavet om til vin, så vil alkoholen blive produceret i fermenteringsprocessen fordi gæret spiser sukkeret som er tilstede i juicen. I mange vine så vil vinproducenten stoppe denne fermenteringsproces inden gæret har haft tid til at spise alt sukkeret og på den måde kan han efterlade vinen med sukkeret, som vi kalder det resterende sukker. For at lave en tør vin, så skal vinproducenten lade fermenteringsprocessen blive fuldstændig færdig, som tillader gæren at spise alt det sukker der er tilstede. Ikke mere sukker, så ingen sukkersød sødme og derfor er vinen sød.

Tip: Du skal ikke forveksle fraværet af sødmen eller tørheden med fraværet af frugten. I en tør vin så vil du stadig kunne smage frugtsmagen, men vinen smager bare ikke så sød som frugtjuice. Du kan klikke her for at se nogle af de bedste tørre rødvine til madlavning.

Hvis tør vin bare betyder at vinen ikke er sød, hvorfor er der så rigtigt mange vindrikkere der burger dette termen forkert?

Ofte så forveksler vi termen ’’tør’’ med en følelse. En typisk misforståelse er at en tør vin er en vin der vil føles ’’tør’’ i din mund. Så hvis vi kan lide denne følelse, så kan vi lide de tørre vine. Dette er bare ikke rigtigt. En vin der skaber en tør følelse indeni din mund er en vin som er stærk i tannins og som ikke er skabt fordi vinen er tør. Det kan godt virke forvirrende, det forstår jeg godt. Selvom mange vine, som ikke smager søde godt kan have et højt indhold af tannins, så er disse to ikke den samme ting. En vin kan kun være tør i din mund hvis den har stærk tannins og ikke hvis den er tør.

Alkohol i tør vin

En anden misforståelse er at en tør vin er en vin som har et højere indhold af alkohol. Derfor er der mange som kan lide vin med højt indhold af alkohol som tror de kan lide en tør vin. Det er igen ikke korrekt, men vi laver den forbindelse i vores hjerne fordi højere alkohol i vin, gør at vi ikke kun smager frugtsmagen men også oplever en mere alkoholisk smag. Disse smage kan komme til syne i vores mund som en mangel af fugt hvilket vi rationelt ville tænke som en tør følelse. Selvom det igen er muligt for en vin ikke at være sød og også have et højt indhold af alkohol, så vil vinen ikke altid være tør. Der er faktisk nogle dessertvine med meget højt alkoholindhold som er utroligt søde.