7 af de bedste vine for begyndere

7 af de bedste vine for begyndere

december 16, 2023 Slået fra Af Vinboden.dk

jeg elsker vin fordi det smager godt og er en helt fantastisk forfriskende drik som det fleste kan lide

Når man starter i den store vinverden, så kan det hele være ret forvirrende. For mange, så kræver vin at man har fået erhvervet sig en god smagsløg og mange er nødt til at starte med lettere vine for at lære at sætte ordentligt pris på de mange smagsvarianter i vin inden man kan rykke videre til næste niveau. Heldigvis så er der nogle gode begyndervine som kan hjælpe dig i gang i denne livslange påskønnelse af denne delikate drik.

Kom i gang med vin

Der findes virkeligt ikke én type vin som alle nybegyndere vil elske. På den anden side, så findes der mange lækre vine til de oprigtige vinentusiaster, som de kan prøve inden de går videre til de tungere eller de mere seriøse vine. Mange faktorer påvirker den fornøjelse og nydelse som de nye i vinverdenen oplever ved vin.

Smag

Som udgangspunkt så er alt slags vinsaften fra vindruer. Det der giver vinen dets aroma og smags karakter afhænger af blandingen af vindruer og vinproducentens teknikker og hvordan vinen er lagret mens den aldres. I begyndelsen så bør nye vindrikkere holde sig til de mere simple og mindre komplekse vine, så de ikke er for overvældende i smagen. Simple vine inkluderer vine såsom Pinot Grigio og Barbera. 

Vin har mange forskellige smage afhængig af hvilken type vin det er. Som eksempel så har mange rødvine en smag af mørk frugt, læder, tobak, bær og kirsebær. Hvidhvine har smage af toast, krydret, citrus frugt, æbler og pære iblandt mange andre smage.

Viskositet / krop

Hvis du nogensinde har hørt nogen hentyde til en særlig følelse i munden af vinen, så hentyder de til viskositet hvilket betyder hvor tung eller hvor let vinen føles i din mund. Begyndende vinelskere elsker vin som er lette i munden. Lettere vine inkluderer Beaujolais Nouveau og Sauvignon Blanc.

Aromaer

Uanset om du går op i aromaer eller ej i vin, afhænger af hvor meget du vil dykke ned i den store verden af vin. Hvis du ønsker at blive en ekspert, så skal du lære forskellen på de diskrete aromaer i de forskellige vine. Hvis du bare leder efter at forstå en smule mere omkring hvad du drikker, så er basisviden rigeligt. Aromaerne afhænger af mange faktorer som inkluderer vindruerne, området hvor vindruerne bliver dyrket og hvordan vinen bliver aldret. Viognier og Grenache er meget aromatiske vine. 

Sødme

Mange begyndende vindrikkere fortrækker vin der har en smule mere sødme end nogle af de mere tørre vine indeholder. Det betyder ikke nødvendigvis at vinen skal være sukkersød, men nærmere at den bare ikke er så tør at den gør din mund rynket. Vinproducenter laver vin med forskellige sødme, som afhænger af restsukker, hvornår vindruerne bliver høstet, alkoholindholdet og hvilke slags vindruer der bliver brugt. Sødmen variere fra tørre rødvine til hvidvine såsom Cabernet Sauvignon eller Chardonnay til meget søde dessertvine såsom portvin. For mange begyndere, så er en mellemsød vin såsom Moscato d’Asti og Pinot Noir nogle gode begyndervine.

Bedste hvidvine for begyndere

De 7 bedste vine for begyndere
De 7 bedste vine for begyndere

Det er meget forskelligt fra person til person om du begynder at drikke hvidvin eller rødvin først, men generelt set så er det bedst at starte med hvidvin. Årsagen til dette, er fordi hvidvinen er lettere på ganen end rødvinen er. Her er et par fantastiske hvidhvine for begyndere.

  • Pinot Grigio: En af de mest brugervenlige hvidvine på market er Pinot Grigio da disse vine er lettere fyldig og sprød både i afslutningen og karakteren. Prøv en Santa Margherita Pinot Grigio et forsøg.
  • Moscato d’Asti: Denne lidt tørre in fra Italien er en fornøjelse, da den både har smagsoplevelserne af abrikoser og mandler og giver dig en sprød og saftig slurk der kilder i næsen mens du drikker den.
  • Riesling: Denne vin går fra tør og til meget sød, men alle elsker den nærmest for dens skarpe citrus og mineralske smag som både har en lys surhed og en let fylde. Prøv den tyske Riesling eller nyd en flaske fra Washingtom State som eksempelvis Columbia Cellmasters Riesling.
  • Sauvignon Blanc: Dette er en skarp og forfriskende fyldig hvidvin med en enkel smag som omfatter både kiwi og citrus. Det er også en fantastisk sommervin da den er så forfriskende. Prøv en flaske fra Kim Crawford.

Bedste rødvin for begyndere

De 7 bedste vine for begyndere

Ligesom med hvidvinen, så bør du starte ud med en meget simpel rødvin. Mens vinganen udvikler sig, så kan du gå videre til de mere komplekse og fyldige rødvine. Her er nogle forslag til nogle af de bedste rødvine for begyndere:

  • Pinot Noir: Let fyldig og ideelt til en god bøf, så det er ret let at forelske sig i en Pinot Noir, selvom du ikke er en rødvins entusiast. Har du brug for et par forslag til nogen gode af slagsen? Prøv Lindemans Bin 99, Devils Corner fra Tamar Ridge eller McMurray Ranch Pinot Noir.
  • Syrah: Syrah og dens australske søskende Shiraz, er komplet ens. Den Australske Shiraz har en tendens til at være en smule mere pebret, mens Syrahs tendens er som regel at være en smule mere frugtagtig. Når du skal have Shiraz, så hent en flaske Penfold eller d’Arenberg. Hvad angår Syrahs, så prøv en flaske Qupe Central Coast eller en Eaglepoint Ranch.
  • Beaujolais Nouveau: Denne franske vin er lavet til at blive drukket helt ung og ny. Den kommer hvert år til november og sælges normalt fuldstændig ud inden julen. Vinen er meget frugtagtig og lettere lys og uden tunge tanniner, hvilket uden tvivl gør den til en af favoritterne blandt vinelskere.

Find vinen du elsker

Vinen er lavet til din nydelse. Uanset om du begynder din vinrejse med at tage nogle af de bedste vine til begyndere som de forslag der er her i artiklen eller forsøge at starte på dit egen eventyr, så forsøg at smag nogle forskellige flasker eller en bestemt type rød eller hvidvin for virkeligt at smage deres forskelligheder. Spørg en lokal vinbutiks ejer om deres anbefaling til en bestemt producent. Han eller hun har uden tvivl nogle forslag som du vil elske.