21 Rosévin tips du bør kende

21 Rosévin tips du bør kende

januar 22, 2019 Slået fra Af Vinboden.dk

Når det kommer til rosévin så er vi danskere ret fan af denne type vin, som især bliver drukket om sommeren og er helt delikat til grillmad. Men hvad kender du endeligt til Rosévin udover at det er en fast del af sommerbordet?

Rosévin bliver lavet når man tager de røde vindruer og endeligt bruger den helt samme proces som når man laver hvidvin. Dog så presser man dem blot hurtigt hvilket giver en klar most der ikke når at tage farve af skindet. Derefter så lader man skindet ligge i mosten i få timer. Når vinen har fået farven man ønsker så filtrere man skindet væk og står tilbage med en lyserød most der hermed kan gære færdigt.

Generelt set så vil en lille tår af rosévinen smage frugtagtig som en melon. Det giver også en masse plads til variation af vinproducenten og udforskelse af forbrugeren, hvilket er hele årsagen til at vi har skabt denne guide til dig.

1. Når du er i tvivl, så vælg fransk

For mange valgmuligheder? Så led efter noget Rosévin fra Frankrig som er fødestedet for Rosé. Også kendt som Provence. Det er svært at vælge forkert når du vælger fra dette mekka af delikat vin.

2. Sip til dette smarte valg

Vi kan virkeligt også godt lide Yellowglen Sparkling Pink 65 Soft Rosé (som faktisk er fra Australien). Den indeholder 65 kalorier per 150ml. Bare sip til denne lækre drik uden at få skyldfølelse selvom du forsøger at holde vægten.

3. Nyd det året rundt

Selvom det passer bedre til om sommeren, så passer Rosévin til nærmest alt mad, så du kan godt tage en tår året rundt. P.s. Rosévinen af den bedste kvalitet er perfekt til at medbringe på rejsen.

4. Spis det med…

Fordi Rosévin ligger et sted mellem rød og hvidvin, så er de utroligt lette at parre med mad. Uanset om du spiser svinekød, fisk, æg, steaks, chips eller kager så findes der en Rosé som passer dertil. Det er en af de mest sikre ting at tage med, hvis du skal til middag, fest, date aften eller en picnictur.

5. Kend dets udløb

Ulig rødvin, visdom og kvinder, så bliver rosé ikke bedre med aldren. Faktisk så anbefaler man at rosévin skal drikkes indenfor 2 år efter de blev udgivet.

6. Lav mad med det?

Ligesom du kan lave mad med rødvin og hvidvin, så kan du også lave mad med de fleste varianter af Rosévin. Men det kommer ikke til at give så meget smag til maden. Derfor kan du med fordel nøjes med at drikke et køligt glas med en forfriskende salat eller et stykke grillet fisk.

7. Du skal ikke gøre en Rosévin alt for kold

Som en generel regel, jo lettere en rosé er i farven jo mere kold bør den være. Men du skal ikke lægge den i fryseren eller bruge isterninger til siden, hvilket kan få den til at smage mere som vand end som vin.

8. Vær nærig denne ene gang.

Du behøver som regel ikke at skulle bruge mere end 100 kroner for en god kvalitets rosévin. Dette er anderledes end rødvin, da rosévin er billigere at lave fordi de ikke skal modne i særligt lang tid.

9. Smid det ud efter en uge

En flaske rosévin som har stået åbent kan holde sig i køleskabet i mellem 5 og 7 dage. Hvis det har stået lidt længere, så bare rolig. Gammel vin er ikke dårligt for dig. Det begynder bare at miste sin originale smag og det er alt. Efter længere tid, så bliver rosévin som regel smagsløst.

10. Vælg små vinglas

Ulig rødvin, så behøver rosévin ikke at skulle iltes og de bør serveres i små glas. Det hjælper dig også med ikke at drikke alt for meget og derved ikke nyde vinen. Det kan godt blive for meget og så er smagen pludseligt ikke så udsøgt mere.

21 Rosévin tips du bør kende

11. Brug det til at lave cocktails

Rosévin ser lækkert ud, også selvom det ikke engang prøver. Det har en delikat smag som komplementerer den substans som det bliver blandet op med, som er ideelt til kreative blandinger. Prøv at blande det med gin eller grapefrugt juice eller citron.

12. Tjek farverne

Lad os indse det. Nogle af os er mere til tør vin end vi er til sød vin. Heldigvis har rosévin en variation som passer til os alle sammen uanset hvad. Jo lysere farven er, jo tørrer er rosévinen (fersken eller lyserød). Generelt set, hvis en rosé har en dyb pink farve, så er den sødere.

13. Drink langsomt

Ligesom de bedste ting i livet, så er det bedst at dufte til din rosé til at begynde med. Derefter tag en lille tår og få den helt ud i hele munden for rigtigt at smage den og synk derefter. Derudover så er det bedst at tage et glas som er halvt fuldt for at holde igen med dit indtag. (Vi ved trods alt godt alle sammen, at et enkelt glas bliver til tre!)

14. Det gør kvinderne vilde

Et studie fra Journal of Sexual Medicine fandt ud af at kvinder som drak et eller to glas vin oplevede en højre seksuel lyst. Vins rige antioxidant profil frigiver nitrogenoxid produktionen i blodet som forøger blodgennemstrømningen i deres underliv og giver en følelse af seksuel opstemning.

15. Gentlemænd, drik ud

Der er ingen skam i at man som mand drikker et glas rosévin. Et studie der blev lavet på ’’University of Western Australia’’ fandt ud af at mænd som drak vin oplevede 25-30 % mindre problemer med impotens end dem som ikke drikker det.

16. Drik det efter træning

Undersøgelser har vist at ved at indtage alkohol, så resultere det i mindre muskeltræthed. Nyd et glas vin til maden og forøg muskelrestitutionen.

 

17. Brug rosé til at bekæmpe demens

Ved at drikke Rosévin så kan du måske holde dine hjerneceller i god stand i længere tid. Ifølge dette studie så kunne deltagerne som ikke jævnligt drak vin oplevede at hjernefunktionen hurtigere fik nedgang end dem som drak vin.

18. Drik det med dessert

Fra chokolade cookies til kager, så vil et sødt og sukkeragtigt glas rosé passe perfekt til enhver dessert. Det kan parres til nærmest alle slags desserter du kunne tænke dig og vil give dig en sanselig oplevelse og forbedring af smagsoplevelsen.

19. Tag rosé med på standen

 Efter en stresset uge med arbejde, så er der ikke noget mere afslappende end brisen fra havet og et glas køligt rosévin. Faktisk så kan alkohol inklusiv vin give folk en afslappende virkning fordi det påvirker nervesystemet. Så lad bølgerne og vinen få dig i en afslappet stemning mens du høre på bølgerne der slår ind mod land mens du ser solnedgangen.

20. Forlæng tid liv med rosévin

I en anmeldelse af 24 studier så fandt forskere ud af at kvinder som drak et glas vin hver dag havde en lavere risiko for forskellige dødsårsager end dem som drak det sjældnere. Så nyd et glas til aftensmaden eller inden sengetid og så kan du muligvis leve længere.

21. Brug det som en del af et balancerede liv

At give sig hen engang imellem med noget som måske er dårligt for dit helbred er ofte ekstremt godt for din sjæl. Det at drikke et lille glas vin er et af livets simple fornøjelser og vi kan nyde det sammen med dem vi er gladest for i vores liv. Skål for det!