Sådan finder du det bedste fadølsanlæg
juli 16, 2024Det er blevet mere og mere populært at investere i et fadølsanlæg – enten i forbindelse med en veludstyret hjemmebar, eller som et ekstra pust til festen. Flere caféer og restauranter er også begyndt at investere i mere avancerede anlæg af højere kvalitet, for at imødekomme de højere krav fra deres gæster. Og det er der en grund til – som måske ikke er så åbenlys igen. I artiklen her vil vi både forklare mystikken omkring fadøls popularitet, men også give nogle konkrete råd til det perfekte anlæg – og hvordan du vedligeholder det. Skål, og god fornøjelse!
Hvorfor egentlig fadøl?
De fleste er enige om, at en velskænket fadøl bare smager bedre end en flaske- eller dåseøl. Selv hvis den hældes på glas. Men hvis øllet er det samme, hvorfor er der så så stor forskel? Meget af det er naturligvis psykologisk, og har ikke noget som helst med selve øllet at gøre. Vi forbinder ofte fadøl med fester, koncerter og andre gode stunder, og denne opfattelse kædes automatisk sammen med øllet.
Dog er der også nogle mere konkrete ting der kan spille ind. De to største faktorer er temperatur og kulsyre. Med et fadølsanlæg er du (i hvert fald hvis det fungerer korrekt) garanteret, at øllet har den helt korrekte temperatur. Dette sikrer at aromaerne og smagene bliver vækket til live, og får lov at vise hvad de kan.
En anden faktor er kulsyre – og mere specifikt hvordan kulsyren tilføres. I en flaske- eller dåseøl bliver kulsyren tilført ved tapning. Dette er anderledes ved fadøl, da øllet først får tilført kulsyre umiddelbart før det skænkes. Afhængig af anlægget varierer dette en smule – nogle gange bliver der tilført kulsyre i fustagen, andre gange er det integreret i anlægget – men uanset hvad, betyder det at du får en friskere og mere ”livlig” øl. Det hjælper igen aromaerne med at stige igennem glasset, og sikrer en behagelig oplevelse.
Find det rigtige fadølsanlæg
Når du skal finde det perfekte fadølsanlæg, afhænger det selvfølgelig i høj grad af dit behov. Det siger sig selv, at fadølsanlægget i hjemmebaren måske ikke behøver have 10 haner, forkølede fade og drypbakker med afløb. Og omvendt er det nok også optimistisk at tro at du i din café kan håndtere 100 gæster med en enkelt hane.
Det første du skal finde ud af, er hvor mange haner du har brug for. Og husk at det ikke nødvendigvis kun er fadøl der kan være i anlægget. Er du vild med pilsner, men fruen er vild med cider? Så kan man sagtens retfærdiggøre at have et anlæg med to haner i hjemmebaren. Har i mange forskellige slags øl på lager, så har i sandsynligvis brug for flere haner, enten i form af et tårn med flere haner – eller flere individuelle haner.
Herefter skal du tænke på jeres kapacitet. Hvor ofte skifter i fustager? Hvis i ofte skifter fustager – og her taler vi typisk flere gange i timen – så kan det være en idé med en forkøler til fustagerne. Når fustagerne er forkølede mindsker det presset på selve fadølsanlægget, hvilket giver en bedre servering.
Hvordan vedligeholder man et fadølsanlæg?
Hvis i selv vedligeholder og renser jeres anlæg, er det en god idé at overveje hvordan dette gøres lettest, når i skal investere i et fadølsanlæg. Nogle anlæg er lettere at rense end andre, men selv de mest avancerede anlæg kan løbende rengøres ved hjælp af nogle specialprodukter.
Disse produkter er ofte særlige kemikalier der renser slangerne, men en mere ”fysisk” rensning kan også være at anbefale. Her kan man købe nogle specielle svampe, der skylles igennem anlægget.