Portvin holdbarhed – Så længe kan portvin holde sig

Portvin holdbarhed – Så længe kan portvin holde sig

november 30, 2023 0 Af Vinboden.dk

Hvor lang holdbarhed har en portvin?

Det er skønt at nyde et lille glas portvin efter et godt måltid eller til aftenkaffen. Men der kan også gå længere tid mellem de små glas, og derfor er det ganske praktisk at vide præcis hvor længe hedvinen kan holde sig frisk i flasken – åbnet såvel som uåbnet under lagring.

Kort beskrevet er portvin en hedvin, hvilket vil sige, at det er en type vin, hvor vinen af druer blandes med spiritus, hvorefter blandingen lagres videre over længere perioder. Portvin fremstilles grundlæggende ved, at vinen af druesaften stoppes i gæringen tidligt, det vil sige, når alkoholprocenten har nået 5-7%. Man stopper gæringen ved at tilsætte en spiritus, ofte bruges brandy eller brændevin med basis i druesaft, og denne spiritus’ høje alkoholprocent på omkring 75% stopper effektivt vinens gæringsprocesser, således at der stadig er større mængder restsukker i vinen. Herefter lagrer man portvinen over en længere periode og gennem ganske forskellige lagringsmetoder, som således bestemmer portvinens endelige karakter og type.

Hvor længe kan portvin holde sig?

Portvin holdbarhed

For det første kommer det ganske nøje an på typen af portvin. Særligt skal du være på vagt, hvis du har investeret i de langtidslagrede Vintage Port og LBV (Late Bottled Vintage), der begge er kostbare udgaver af den sødere Ruby-type. Den eftertragtede traditionelle portugisiske Vintage Port har kun i cirka 2 år lagret på egetræsfade, før den hældes på flasken, og grundet manglen på kontakt med ilt under flaskelagringen, daler holdbarheden derfor ganske hurtigt efter åbning. Den åbne portvin er således ikke blevet “hærdet” af ilten og vil langt hurtigere oxidere, altså blive iltet, og forgå efter åbning. Det samme gælder portvin af typen LBV, der dog efter en længere 4-6 års lagring i fad, lagres videre i flaske, men som ældre portvin reagerer den alligevel hurtigt på ilten efter åbning.

Disse Vintage portvine skal du derfor drikke ganske hurtigt (optimalt over et par dage) efter åbning og altid lægge flasken på køl i køleskabet med tætsluttende prop.

Anderledes forholder det sig med de tørrere portvinstyper Tawny og Colheita, der under den længere lagring i mindre åbne fade har befundet sig i et mere iltrigt miljø. Den traditionelle Tawny er resultatet af en blanding af flere årgange over tid, og man kan derfor sige, at den er ganske “resistent” efter åbning! Tawny lagrer typisk 2,5 år, før den må sælges. Du kan også finde mere kostbare 10-30 års lagrede Vintage Tawny. Det er klart, at hvis du står med en sådan portvin på et kvart århundrede, må du selvfølgelig veje vinens alder op mod holdbarheden – uanset at det er en mere “robust” type!

Colheita betyder “høst”, hvilket bruges om de Tawny vine, hvor der kun bruges samme årgang til blandingen over årene. Colheita er så at sige en Vintage Tawny, da den skal lagres over mindst 7 år. Colheita er således mere eftertragtet og kostbar end andre Vintage Tawny portvine, da der er mere kontrol med høst og årgang samt den lange lagring.

Så længe kan en portvin holde sig efter åbning

Står du derimod med en knap så kostbar flaske hvid eller rosé portvin og yngre Ruby portvin kan du trygt opbevare den åbnede flaske over en måned eller to – igen liggende på køl og med tætsluttende prop. Disse søde typer er ikke lagret over længere tid og kan derfor nemmere tåle oxideringen efter åbning. De kan ligefrem have fordel af at ilte en smule og udvikle karakter og opnå nye aromatiske nuancer.

Hvor længe kan en uåbnet portvin lagres?

Holdbarheden for den uåbnede flaske portvin kommer igen an på typen. Som tidligere nævnt er særligt de ældre Vintage portvine og LBV-typen designet til at lagres over mange årtier – man finder derfor blandt disse portvine nogle af “rekordhaverne” på op til 100 år!

Som udgangspunkt er alle portvine drikkeklare, når de sendes på markedet, men en længere lagring hjemme efter købet kan også være en stor glæde for både vinkendere og “nybegyndere” indenfor feltet. Portvine ændrer generelt farve og karakter drastisk over tiden, og således kan et par års yderligere lagring og modning forvandle portvinen ganske overraskende. I den lagrede portvin udvides og forfines spektret af forskellige smage, så du her kan opnå smage i den tertiære zone, som yngre vine ikke kommer i nærheden af. Her finder du delikate smagsnoter af kakao, kaffe, læder og tobak, samtidig med at den rubinrøde farve forvandles til nuancer såsom rødlilla og kastanjebrun.

Som udgangspunkt er det oftest Ruby portvine af høj kvalitet, såsom Vintage Port og LBV, der egner sig til videre flaskelagring med deres uovertrufne lange holdbarhed, men de bedre Tawny-typer er også en mulighed.

Portvin holdbarhed

Hvis du vil kaste dig ud i egen lagring derhjemme, skal du, som ved al anden opbevaring og lagring af vin, sørge for stabile temperaturforhold og skærme mod sollys. Den optimale lagringstemperatur er 8-12 grader, så selvom det kan være svært ikke at stille den kostbare Vintage Port frem til dagligt skue, må du finde et mere afsondret opbevaringssted. Er du ikke den lykkelige ejer af en afkølet vinkælder, kan det således anbefales at investere i et vinkøleskab eller alternativt indrette et mørkt køligt skab i for eksempel bryggers med vinreoler og termometer.

Som ved al anden anden opbevaring af vin gælder det, at vinen altid skal være i kontakt med korkproppen. Hvis korken tørrer ud, vil ilt kunne slippe ind i flasken og holdbarheden nedsættes drastisk, selv over en kortere periode med dette iltindtag.

Hvor lang lagringstid til hvilken portvin?

Generelt gælder det, at portvin fra større årgange og større produktioner (det vil sige større vinhuse)holder sig væsentligt længere end de fra mindre årgange. Det siger sig selv, at portvinens videre holdbarhed udspringer af den lagring og opbevaring, som den tidligere har været igennem, så invester altid i bedre kvalitetsvine, hvis du tænker at lagre portvinen videre gennem en årrække.

En Vintage Ruby portvin gennemgår en fascinerende udvikling fra flaskningen og hen over årene, hvor den lagres. I de første 4-7 år efter flaskningen er det sødmen og det frugtrige og bæragtige, der topper, hvorfor producenterne da også sætter portvinen til salg her – den er klar til at blive nydt. Lagrer man derimod flasken videre på egen hånd, fortager dette præg sig efter en 3-5 år, og nu skal portvinen gerne hvile i lagringen 10 til 20 år, før man kan nyde dens helt nye karakterer. En Vintage portvin har nemlig den særprægede tendens, at den kan lukke sig helt om sig selv, efter at den første frugtrige fase har toppet, hvorefter den skal bruge op omkring 10 års lagring til at åbne op igen, denne gang som forvandlet med helt anden karakter og fascinerende nye, dybe nuancer.

Det er dybt interessant og lærerigt selv at lagre sin portvin videre – det kræver blot tålmodighed og som sagt, de rette opbevaringsforhold. Særligt kan man lære meget om de mere delikate og tertiære smagsnuancer, hvis man over en årrække hvert år anskaffer sig nye eksemplarer af samme type, og lægger dem til lagringen. Herefter kan man lære meget af at smage de unikke karakterer ved de “ens”, men alligevel forskellige årgange af samme type eller samme vinhus. Hvis du har lyst til at give dig i kast med denne spændende og flerårige læring ud i portvinens temperament og vilde smagsspektrum, kan det virkelig anbefales, at du til at starte med investerer i en solid type af Vintage port, som netop er egnet til længere tids lagring og som bærer denne udvikling i smagene i sig. Herefter kan du så løbende kan åbne de fuldmodnede flasker, gøre dig dine overvejelser og eventuelt notere alle detaljer om smag, lagringstid og andre relevante detaljer ned, som vil forbedre og forfine din lagring af portvinene fremover.