Investeringsvin – Hvilken vin skal man investere i?

Investeringsvin – Hvilken vin skal man investere i?

december 16, 2023 0 Af Vinboden.dk

Investeringsvin – hvilke typer vin?

Går man op i vin er det også interessant at kaste sig ud i at investere i de finere kvalitetsvin. Det kræver, at man både har godt styr på det praktiske i forhold til opbevaring, så de dyre dråber ikke går til spilde – men så sandelig også i hvilke typer, det kan svare sig at satse på!

Grundlæggende skal du ved investering altid gå efter kvalitets rødvin, der kan flaskelagres over 10 år eller mere, samt Vintage portvin og de fineste varianter af champagne og de andre typer af tør, mousserende hvidvin.


Investering i rødvin

Rødvin fra Bordeaux og Bourgogne er én af de sikreste valg, når du skal investere i vin til senere videresalg. Disse rødvin kendetegnes ved at have et højt indhold af garvesyrer og kan derfor lagres i op til 20-30 år fra flasketapning. Ved vininvestering i Bordeaux og Bourgogne kan du opnå høje afkast, hvis du orienterer dig grundigt om udbud og efterspørgsel, da visse årgange kan være i høj kurs. Vinhøsten har været særlig udfordret under den sidste årrækkes udsving i vejret og diverse sygdomme, frostskader med mere, hvilket har gjort mange af de seneste årgange usædvanligt små.

Ligeledes vil de større årgange fra årene før stige mere og mere i pris, da efterspørgslen på netop disse populære sydfranske rødvine over tid vil stige.

Når det kommer til europæiske rødvine fra de fineste druer og de gamle velrenommerede vinhuse, befinder disse vine sig i absolut verdensklasse. Orientér dig derfor mod for eksempel franske og italienske investeringsvine, der særligt eftertragtes af nordamerikanske og asiatiske samlere og vinopkøbere. På den måde kan du udvide gruppen af potentielle interesserede købere og være mere sikker på et flot afkast. Det er ikke usædvanligt at du ved at vente til det rette tidspunkt for salg kan opnå et afkast på omkring 25%.

Investering i rødvin er og bliver altså en attraktiv mulighed – men det kræver specialisering, tålmodighed og erfaring, da der er mange om denne mest udbredte type af investeringsvin. De helt store spillere får høje afkast, og benytter gearing som er bedre kendt som lån, så de kan mere kapital til deres investering. Hold dig derfor konstant nysgerrig og opdateret om alle former for begivenheder, der kan have indflydelse på visse rødvin såvel som købelysten hos forskellige målgrupper. Den økonomiske fremgang i Kina og resten af Asien har et voksende vinpublikum og en stor interesse for kvalitetsrødvine fra Europa, hvilket både kan være et minus og plus for dig, der ønsker at investere i nye årgange såvel som sælge de ældre investeringsvine, du allede har på lager.

Forslag til typer af rødvin til investering

En Primeur vine fra Bordeaux:
Forskellige velrenommerede, gamle vinhuse fra Bordeaux sender hvert forår deres nye delikate kvalitets rødvine til auktion. Ofte smages den unge rødvin direkte fra tønderne og sælges således inden aftapningen og flaskelagringen. Det er med andre en lidt mere risikabel investering, hvis noget går galt med et parti under disse videre lagringsprocesser, men ikke desto mindre er det en af verdens største messer for investerings rødvin.

Lav et godt benarbejde og research grundigt på hvilke druetyper og vinslotte, du har tillid til leverer en god vin, og du kan med stor sandsynlighed have gjort et solidt godt køb af investeringsvin.

Økologisk vin fra Bourgogne:

Vindistriktet Clos er et hæderskronet område for franske rødvinsproducenter – her finder du blandt andet det store vinhus Château de la Tour og store vine på Pinot Noir druen. Gå efter navnet Clos de Vougeot, som vinmarkerne på omkring et halvt hundrede hektar bærer. Siden starten af halvfemserne har distriktet været dyrket økologisk og det har vist sig at jordtypen har været usædvanligt velegnet til økologisk vinproduktion. Gå især efter den udsøgte Vielles Vignes, der er et særlig populær investerings objekt, i kraft af der i vinen indgår druer fra vinstokke, der er forfinede i over hundrede år.

Lille vindistrikt med mulighed for stort afkast:

Du kan også gå efter en strategi, der hedder at udsøge sig de mindre distrikter og derfor mere eksklusive rødvine. Særligt er Pomerol distriktet i Bordeaux-regionen ekstremt interessant, når det kommer til investering. Her findes over 140 vinhuse, og det mest kendte et Château Petrus, som står bag nogle af de mest eftertragtede, dyre investeringsvine i verden. Det kræver mønt på lommen at investere i disse topklasse rødvine, men er du ægte vinentusiast og har mod på et investeringseventyr, kan du virkelig opleve solide afkast med disse Bordeaux-rødvine.

Overordnet i forhold til årgange fra Bordeaux råder mange eksperter i vininvestering til, at man går efter udvalgte ældre rødvine fra de helt tidlige starthalvfemsere samt forskellige årgange i ‘00erne. Af nyere årgange fremhæves særligt 2015 som er usædvanligt godt vinår. Andre vigtige navne, du bør skrive bag øret er Saint Emilion, Medoc, Sauternes og Graves.


Portvin som investering

Når det kommer til lagring af vine – og ikke mindst investering – så er Late Bottled Vintage og Vintage portvinene blandt de absolutte rekordtagere, særligt når det kommer til alder og stødt stigende priser pr. flaske! Disse hedvine kan nemlig holde sig i flasken i op til 25 år – ja visse helt særlige typer op omkring et århundrede.

Disse særligt flormodnede Ruby portvine er gennemgående en investering værd – hver type bærer sin helt særegne personlighed og historie i sig, og de delikate Vintage portvine er et dybt interessant smagsunivers, som man ikke finder ved mange andre vine. Set sammen med den dybt originale fremstilling og den forfinede lagringsteknik samt den høje kvalitetssikring udgør disse portvine altså et meget interessant investeringsobjekt.

De mest kostbare portvin til investering er den unikke Colheita type samt ældre Vintage og Late Bottled Vintage helt tilbage fra ‘77, ‘85 og ‘94 – årgange, som har vist sig at være helt i topklasse. Til langtidsinvestering eller hvis du ønsker at målrette dine investeringsvine til samlere, så gå efter de helt unge udgaver af LBV såvel som Vintage Port (en særlig god årgang er 2016).

Investering i champagne

De seneste år er investering i de dyre bobler blevet mere og mere eftertragtet – muligvis i takt med at de yngre, succesfulde generationer af forretningsfolk i USA, Rusland og Kina gerne investerer i den helt særlige begivenhed, der er i at nyde en original vintage champagne.

Det er dog ikke nødvendigvis kun de unge og styrtrige levemænd, der kan få fingrene i de store champagner. Som de andre store investeringsvine skal du selvfølgelig have mønt på lommen, eller en god aftale med lånemuligheder i banken, til at starte med, men til gengæld vil en hæderlig årgang af de store vintage champagner så godt som aldrig skuffe i afkast. Det kræver dog som altid tålmodighed og strategisk sans.

Overvejer du at investere i champagne af nyere årgange er 2008 den absolutte kvalitetsårgang. Man ser nemlig allerede nu at de forskellige 2008 vintage champagner fra Champagne-regionen er steget med op til 10%.

De største vintage navne fra Champagne-regionen, som per lov er de eneste mousserende vine, der må bærer betegnelsen champagne er de følgende:

Krug, som både findes i en Vintage udgave og en ikke-vintage (som ikke desto mindre også er en af de fineste champagner på markedet).

Prestige Cuvée Cristal er et navn, der nok også får knap så nørdede vinkendere til at spærre øjnene op – og en champagne, der gør sig glimrende som investering.

Den bredt kendte Veuve Clicquot er ligeledes en af de helt tunge typer på det globale investeringsmarked for vin, og hertil kommer også de bedre Vintage årgange af Möet og Roederer.