Hvordan opbevarer du din vin?

Hvordan opbevarer du din vin?

december 16, 2023 0 Af Vinboden.dk

Når man går op i god vin, og gerne vil udvide sin samling, ja så er det måske på tide at etablere en vinkælder? Selv om drømmen om sin helt egen vinkælder er fristende, så er det desværre ikke realistisk for alle. Hvis du bor på femte sal i en lille lejlighed, så skal du tænke alternativt. Heldigvis findes der mange muligheder, for at lave sin helt egen vinkælder i dag, også hvis du bor i lejlighed.

Husejeren

Hvis du er en af dem som har eget hus, så er du måske den stolte indehaver af en kælder. En kælder er på mange måder det ultimative opbevaringssted for vin. Hvis du har en kælder, er det bare med at gå i gang at etablere en traditionel vinkælder. Der findes et bredt udvalg av vinreoler på markedet, specielt tilpasset vinflasker. Hvis du selv kan svinge hammeren, kan det være en mulighed at finde en af mange DIY- løsninger, på hvordan man bygger en vinkælder. På den måde kan du få det lige som du vil have det. Fordelen med at opbevare vinen i en kælder, er at det er mørkt og køligt.

Desværre er det at have sin egen vinkælder, ikke en realistisk mulighed for alle vinelskere, hvis man bor i lejlighed, kan det være svært.

At lagre vin kræver omtanke

Men selv om du bor i lejlighed, kan du godt begynde at udvide vinsamlingen. Der findes nemlig flere gode opbevaringsmuligheder, hvor vinen kan lagres under de helt rigtige forhold, også i en lejlighed på 4 sal.

Vin har det nemlig bedst, når den bliver opbevaret med omtanke. Der er derfor flere ting du skal tænke over inden du køber de dyre flasker vin med hjem. Temperatur er en vigtig faktor. Vinen skal nemlig opbevares til den rigtig temperatur. Det skal hverken være for varmt eller for koldt. Hvidvin bør opbevares ved 7-9 grader, mens rødvin lidt varmere, ca. 14-18 grader.

En anden ting er luftfugtighed, luftfugtigheden skal være passe høj. Vinen har det rigtig godt hvis luftfugtigheden ligger på 65-75%. Dette er for at undgå at vinen begynder at trække luft til sig. Hvis det bliver for tørt, risikerer man at propperne tørrer ind.

En anden grund til at kælderen er et godt sted for vinen, er at vinen bliver beskyttet imod sollyset. Sollys kan være direkte skadelig for vin. Lys kan også være med til at fremskynde modningsprocessen i vinen, det vil vi helst undgå.

Et vinkøleskab

Hvis du bor i lejlighed, og gerne vil opbevare vin, så er et vinkøleskab et rigtig godt alternativ. Et vinkøleskab kan indstilles til at holde den præcis korrekte temperaturen, samt at vinen bliver beskyttet imod lugt. Lugt er nemlig en anden faktor man skal tage hensyn til, da det at udsætte vinen for lugt, kan være med til at forringe smagen. Der findes i dag et bredt udvalg af vinkøleskabe, i forskellige størrelser. Vinkøleskabet er ofte lavet sådan at du kan styre luftfugtigheden, og lagre vinen i forskellige temperaturer, alt efter hvor du placerer vinen i køleskabet. På den måde kan du holde både hvidvin og rødvin på den perfekte lagringstemperatur.

Hvis du er interesseret i at læse mere om nogle af de mange forskellige typer vinkøleskabe, så har Testfabrikken.dk lavet en nyttig test af vinkøleskabe. Måske du finder et som passer din behov?

Hvis du har planlagt en rejse for at købe ind nye vine til samlingen, har Testfabrikken også svaret på, hvilke kufferter som er de bedste på markedet lige nu.

Det er selvfølgelig vigtigt at du etablerer en opbevaring som passer en selv, og den vinsamling du gerne vil bygge op.