Danskernes favoritter: Vin, gin og whisky

Danskernes favoritter: Vin, gin og whisky

marts 21, 2019 0 Af Vinboden.dk

Selvom vi er et travlt folkefærd, så forstår vi også at koble fra og “smage” på det, som livet byder på af udsøgte retter og råvarer – og ikke mindst af den store, skønne verden af vine og andre drikkevarer. Derfor hitter ikke blot specialøl og kvalitetsvin, men også i stigende grad gin og whisky i den danske befolkning. Det er interessant at udforske de forskellige vintypers karakterer og egenskaber, eller for spiritussens vedkommende de nye innovative ingredienser og finurlige fremstillingsmetoder, og ikke mindst de dybe aromaer og smage, der frembringes. Det giver livet dybde, at vi således får udvidet vores smagsmæssige horisont: For en gin og tonic er sgu ikke bare en gin og tonic – ligesom oplevelsen af en rødvin aldrig vil kunne gentages, men varierer i én fascinerende uendelighed.

Vi bringer derfor en lille introduktion til, hvordan du kan gribe sagen af, hvis du vil fordybe dig mere i den fantastiske verden af vin, gin og whisky.

Store vine er store karakterer – nyd dem med respekt og ro

At det giver en mere helstøbt oplevelse at smage på store vine, siger sig selv. Desværre er vi som folkefærd nok præget af en i sidste ende lidt ærgerlig tilgang til vores nydelse – den måles alt for ofte på kvantitet og om man nu fik en “lækker mængderabat”. Den sørgelige logik er desværre ofte, at man hellere køber 6 flasker af den samme middelgode vin, end 3 forskellige flasker af store og virkelig interessante vine!

Uanset om du har fået lyst til at dykke mere ned i smagsspektret inden for de store rødvine, de delikate og elegante hvidvine, de sprøde rosévine eller de komplekse, dybe smagskarakterer ved langtidslagrede portvine (eller dem alle!), bør du gøre det med den indstilling, at kvaliteten af nydelsen ikke kommer af store mængder. Nydelsen og oplevelsen ved en stor vin rammer dig derimod stærkt allerede i det øjeblik, hvor vinen skænkes og bouqueten (rødvinens duftkarakter) roligt folder sig ud for dig. Vi kan således for alvor først forstå og virkelig skatte hele vinoplevelsen, når vi går ind på dens præmisser og nyder langsomt og opmærksomt.

Gin – Drinkkortets kreative geni

Danskerne har for alvor fået øjnene op for, hvad gin kan byde på af forskellige smage – og det får også destillerier over hele kloden til at udvikle videre på ingredienser og smagselementer. Det giver den fantastiske mulighed, at du således både kan kaste dig over at nyde smagspaletterne i den rene gin såvel som at prøve nye variationer af Gin & Tonic og ikke at mindst dugfriske opskrifter på drinks med gin. Smid derfor fordommene over bord og dyk ned i det brede spektrum af gins med mere kreative og innovative ingredienser.

Der findes et hav af anderledes, smagfulde råvarer, som med stor succes bruges i den moderne, såvel som traditionelle, men oversete, fremstillinger af gin: Alt fra stikkelsbær til hindbær, fra rosenblade til citrus, rabarber til basilikum – og mange andre vinklinger, der kan toppe den klassiske gins spektrum af og give et genialt twist i tonic’en.

Whiskey in the jar – and on the table!

De aromatiske og gyldne dråber har også fået ny popularitet og whiskydestillerierne oplever ny vind i sejlene den senere årrække. For selvom whisky er én af de største og ældste klassikere i barskabet, så vil det være skam at sige, at whisky over en bred kam har appelleret til de lidt yngre – eller kvinder! Der hænger derimod en sky af mørkt herreværelse, pejs og cigarer – eller mørk saloon med dunkle cowboysjæle – over den gyldne og karakterfulde spiritus.

Det er selvfølgelig en del af charmen, men der er dog meget, der kan få både kvinder og ungdommelige ganer ind i det fascinerende univers af whisky. Vidste du for eksempel, at øl og whisky i den mest simple version har næsten alle ingredienser til fælles – udover humlen? Whisky er nemlig fermenteret på enten byg, majs, hvede, rug (eller et hvilket som helst andet form for stivelsesrigt korn), hvorefter den destilleres og lagres. Lagringen har stor betydning for den endelige karakter også formes af miljøet og ikke mindst tønden, der lagres i. Du finder derfor et væld af spændende, komplekse aromaer og smagsdele i den enkelte whisky – fra røget og fyldig til mere frisk og sprød til mild og frugtrige noter. Med eller uden is – det er helt op til dine præferencer, så prøv dig frem!