Bliv klar til en hyggelig vinaften

december 16, 2023 0 Af faktura_141

 

 

Foråret er over os og sommeren nærmer sig med hastige skridt. Temperaturerne stiger og vejret indbyder til udendørs stunder i godt samvær. Hertil kan vi ikke komme udenom sene aftner på terrassen, som er en helt fantastisk måde at nyde lidt godt at drikke i gode venners lag. I den forbindelse er vin et oplagt bud.

Men som du formentlig ved, så er vin altid et oplagt valg, hvad end det handler om at servere noget smagsfyldt til et lækkert måltid eller når gæsterne skal bydes på et koldt glas vin som i ovenstående eksempel. Det kan dog være lidt svært at navigere i vinens verden, hvorfor vi har opstillet denne guide, så du er helt klar til at imponere med en hyggelig vinaften.

 

Vinens mange smagsnuancer

Udover at vin forekommer i forskellige kategorier i form af rosé-, port-, rød- og hvidvin, så findes der adskillige typer, som har hver sine spændende smage. Vinens smag og aroma afhænger i høj grad af druesorten eller blandingen af druesorter, men faktorer som geografisk område, produktionsteknik og lagringsmetode spiller også ind i forhold til, hvordan resultatet bliver.

Vin kan have utallige smagsindtryk, hvor spektret blandt andet består af tørre vine, fyldige vine, frugtige vine, krydrede vine samt vine med sødme. Få anbefalinger til 7 af de bedste vine for begyndere, så du er bedre klædt på til at vælge i blandt de mange skønne bud.

 

Glassets indvirkning

Som udgangspunkt kan du selvfølgelig servere vin af et hvilket som helst glas, men af respekt for vinen, bør den selvfølgelig serveres i et vinglas. En klar anbefaling herfra lyder, at man bør anskaffe sig gode vinglas, da glasset både præsenterer vinen flottere samt påvirker smagsoplevelsen positivt. Men hvad er så et godt vinglas? Et af de mere populære glas, er Spiegelau vinglas der er særlig populære og anerkendte grundet deres glasserier, som er i den højeste kvalitet.

 

Når man laver vinglas, er det vigtigt at overveje glassets udformning, da det har stor betydning for vinens smagsindtryk. Vinglasset omfavner vinen, og dermed også vinens aromaer.

Hvis du planlægger at invitere til en stemningsfyldt aften, hvor du vil byde dine gæster på et dejligt glas hvidvin, så bør du altså gøre dig selv og gæsterne den tjeneste at servere dem i et rigtigt hvidvinsglas. Der findes adskillige varianter, men så længe dit glas har en stilk, er du godt på vej.

En vigtig huskeregel når man skænker vin lyder desuden, at man skænker vin til glassets bredeste punkt.

 

Vælg den rette vin

Valget af vin til et givent måltid kan være altafgørende. Hvis smagene stemmer overens, kan smagsoplevelsen højnes, så måltidets smage fremhæves og man sidder tilbage med en følelse af, at alt går op i en højere enhed. Modsat kan et mindre godt vinvalg forringe smagsoplevelsen. Derfor kan det at vælge den rette vin lyde som en utrolig kompliceret opgave, men det behøver det absolut ikke at være. Der er nemlig en række tommelfingerregler som du med fordel kan navigere efter.

Som udgangspunkt, så er det en god ide at beslutte, hvad menuen står på først, hvorefter du kan udvælge en vin, der passer dertil. Hvis smagsnuancerne i måltidet er milde eksempelvis i skaldyrsretter, så vil en kraftig vin overdøve smagene, hvorfor det er ideelt at vælge en mildere forfriskende variant, der komplimenterer retten, hvortil anbefalingen typisk vil være hvidvin. Hvorimod en steak eller et andet stykke smagfuldt kød egner sig godt til vine med mere dybde eksempelvis en fyldig krydret rødvin. Det handler kort fortalt om at skabe en balance mellem hvad du serverer på tallerkenen og hvad du skænker i glasset.

Vi håber, at du føler dig inspireret til at samle vennerne til en hyggelig vinaften, hvor du tilmed måske kan imponere dem en smule med din nye viden indenfor området.