Vinkøler – Sådan finder du det bedste vinkøleskab
juli 16, 2024Vinkøleskab: Ikke blot blær!
Den menige dansker forbinder nok det at have et vinkøleskab med at være ganske velbeslået – og måske ikke helt vide, hvad søren man skal bruge pengene på. Og ja, det må være ganske blæret som kendis at være med i tv-programmet “Kender Du Typen?” og så både kunne fremvise sit enorme amerikaner-køleskab med isterningemaskine OG sit eksklusive vinkøleskab, fyldt med gode flasker…
Men vinkøleskabet er ikke et tomt statussymbol – det har faktisk en essentiel funktion, som kan redde en god vins holdbarhed og lagring, og ikke mindst forøge nydelsen, når man indtager den.
Det er ikke os alle forundt at have stor villa med veranda og vinkælder og derfor skal man som spirende vinkender tænke mere kreativt, når det kommer til opbevaring af de dyrebare flasker. Det kræver både en stabil lav temperatur, sikker opbevaring og afskærmning fra sollys. Det kan mildt sagt være svært at finde i en lejlighed, og så sandelig også i diverse opbevarings- og kælderrum, i skunken under taget eller i diverse udhuse.
Derfor er et vinkøleskab en genial opfindelse. Du er først og fremmest sikret at flaskerne opbevares under helt optimale temperaturforhold, både i forhold til lagring og til den senere nydelse af vinen. Som lækker bonus er du også sikret altid at have den perfekte temperatur på vinen, selv hvis du får uventet besøg eller gæsterne kommer et par timer for tidligt! Hvis du er indehaver af et par dyre kvalitetsflasker, som du tænker at lagre en tid, eller ligger inde med et par kasser investeringsvine, så er denne professionelle styring af temperaturen alfa og omega.
Den mest udbredte fejl, som menigmand begår, er at lægge sin rødvin i et mørkt skab eller finde en “sikker” plads til dem over køkkenskabene! Tæt under loftet svinger temperaturen drastisk under madlavning og inde i skabet vil temperaturen ofte være jævnt høj. Det er en meget udbredt misforståelse, at rødvin er bedst, når den har en solid stuetemperatur, og derfor stiller mange danskere gladeligt sine ellers udmærkede flasker Barolo ind i det luneste hjørne i stuen lidt tid inden den skal serveres. Vinkendere hiver sig i håret, når de gang på gang oplever dette, for det eneste der kommer ud af dette er at vinen smager mere sprittet og de fine smagsnuancer overdøves fuldstændig: Her er vi altså ganske langt fra en behagelig vinoplevelse! Læs mere om de optimale celsius på de forskellige vintyper i afsnittene om serveringstemperatur.
De skadelige stråler
Et andet problem, som køleskabet løser, er selvfølgelig skærmningen mod sollys. Det har siden 1960erne, hvor vinen begyndte at vinde popularitet her i det kolde nord, været populært med alverdens vinreoler til stuen og køkkenet – i mere eller mindre praktiske designs. Kan du huske det populære design, der minder allermest om et træ eller en slags stumtjener, hvor flaskehalsene stikkes ind i en vertikal række af huller? Dét design har højst sandsynligt ødelagt tusindvis af gode vinoplevelser, både fordi vinene således “hænger” frit fremme og helt udsat i forhold til en forhastet, klodset bevægelse eller barnlige pilfingre. Men den mængden sollys, som rødvinen tager så meget skade af, er endnu værre. Flasken hænger frit i rummet og kan modtage både direkte og indirekte UV-stråler dagen igennem.
De optimale kølefunktioner er essentielle
Det er således penge ud af vinduet at opbevare sine flasker forkert. Men hvad har du behov for, når du skal på udkig efter det rette vinkøleskab?
For det første skal du selvfølgelig tænke over, om du har behov for et køleskab til flere typer vine og til flere formål. 12 grader er den optimale temperatur for langtidsopbevaring og lagring af alle slags vine, lige fra portvin til champagne. Hvis du for eksempel har en stor og varieret samling af rødvine, hvidvine og mousserende vine, som du gerne vil have et sikkert opbevaringssted til, kan det således være praktisk med et enkelt, uopdelt vinkøleskab. Og husk at der skal være låsefunktion, da det jo ofte er dyrebare flasker, vi har i vores samlinger.
Men hvis du også gerne vil nyde godt af på ethvert tidspunkt at have perfekt tempereret vin, bør du selvfølgelig overveje at anskaffe et flerdelt køleskab, hvor hver enkel vintype kan køles på sin optimale temperatur. Det kan være forskelligt hvor meget opbevaringsplads, der er afsat i det enkelte skab til de enkelte vintyper, men ofte ser man en mindre køleafdeling til hvide og mousserende typer, og en lidt mere omfangsrig opbevaring af rødvinen.
Teknologisk opgradering af vinkælderen
Det føles bare godt at kunne se sin vinsamling. Der er noget grundlæggende tilfredsstillende i at have overblik over den, nyde de elegante flaskers æstetik og komme i nærkontakt med den fortælling hver eneste af dem bærer med sig. Men hvordan løser man dén problemstilling, når nu dagslyset og solens skadelige UV-stråler er din vins værste fjende?
Det lyder muligvis overdrevet og “bling-bling”, men svaret er tonede ruder! Vinkøleskabe af god kvalitet har særligt UV-filter i vinduesglasset, og ofte er der endda tænkt så langt at skabet har indbygget LED-lys, som ikke skader vinen. Så kan du se flaskerne, selv i et mørkere rum. Vinen præsenteres således pænt, og de føles tilstedeværende i rummet – akkurat ligesom hvis det havde været en god gammeldags vinreol. Du får med andre ord autencitet og får flyttet den lækre vinkælderfornemmelse med op i boligen, som en del af indretningen.
Et andet fordelagtigt aspekt ved vinkøleskabet er, at det fungerer som en klassisk vinkælder. Teknologien sørger for en affjedring af vibrationerne i kompressoren såvel som omgivelserne, hvilket normale køleskabe langt fra er i stand til. Ligesom man ikke i tide og utide skal flytte rundt på vinene i et traditionelt vinlager i kælderen, så kan kvalitetsvine virkelig tage skade af vedvarende vibrationer fra omgivelserne, som man netop ser både ved ophæng på vægge såvel som fritstående vinreoler på gulvet, hvor alle bevægelser i huset konstant forplanter sig ind i flaskerne.
Du skal selvfølgelig også tænke over energiklassen på køleskabet, så din elregning ikke bliver forpustet. Langt de fleste vil opleve massive besparelser på længere sigt, hvis de investerer i maskiner med A+ og over – ofte ligger den årlige driftudgift på 250 kroner eller derunder. Ved at investere i et energibesparende køleskab vil man desuden ofte opleve et langt mere støjreduceret maskine i og med, at den er velisoleret og derfor ikke konstant skal have gang i kompressoren. Og modsat dit almindelige køleskab kommer lågen selvsagt heller ikke til at stå åben en snes gange i løbet af dagen – medmindre du altså slet ikke kan holde nallerne fra flaskerne! De fleste vinkølere der er af høj kvalitet er bestemt ikke billige og mange forhandlere har også samarbejde med lånevirksomheder hvor du kan få lov at optage mindre Lån trods RKI og også benytte dig af en Pantelåner. (reklame)
Kvalitet holder – det gør halve løsninger ikke!
Mange vil måske indvende at tocifrede tusindbeløb, som et godt og omfangsrigt vinkøleskab koster, er unødvendigt, når nu man kan investere i et almindeligt minikøleskab til hvidvinen, som godt nok er nogle grader for koldt (men så må man jo bare lige huske at tage flaskerne ud i lidt god tid) eller at man da snildt kan snedkerere en velisoleret, sol-afskærmet vinreol til udhuset eller kælderrummet.
Det går da sikkert også ganske fint for den vinelsker, der ikke går målrettet efter at opbygge og udvide samlingen, og som måske i bund og grund ikke er interesseret i at tilegne sig en dybere viden om, hvad der adskiller de forskellige vintyper og deres unikke karakterer.
Men for dig, der kan se en mening i at opbevare vinen optimalt, for netop at få den optimale vinoplevelse, så er et vinkøleskab svært at komme uden om. Du kan læse mere om nogle af markedets bedste vinkøleskabe i denne forbrugertest.