Vælg den rette hvidvin – 6 brugbare tips som du skal kende
juli 16, 2024Har du undret dig over hvordan du vælger den rigtige hvidvin til de forskellige lejligheder? Her er nogle tips som gør denne proces som du i dag måske syntes er besværlig, en del lettere for dig.
Der findes mange varianter af hvidvins vindruer og der findes ikke to varianter som giver den samme vin! Mens nogle af hvidvinene er populære, så er der også en hel masse andre som er mindre kendt. Inden vi lære omkring hvordan man vælger den rigtige hvidvin, så lad os kigge på nogle af de ord som ofte bliver brugt til at beskrive dens karakter.
Sprød: Hvis en vin er sprød, så betyder det at den er frisk og let sur.
Cremet: En vin som bliver omtalt som cremet, har en glat tekstur og er ikke sur.
Tør: En tør vin er en vin som mangler sødme.
Rund: Denne term bliver brugt til at beskrive vin som har en glat tekstur.
Valg af den rigtige hvidvin
Det er vigtigt at lægge mærke til alle de forskellige varianter af hvidvin som også har forskellige karakterer og uanset om du fortrækker din vin sød, tør, sprød eller cremet, så findes der en for dig. Det kan også være at du er på jagt efter en vin til gave, og her kan du sikkert også få yderligere inspiration til gode gaver at kombinere vinen med på Gavetid.dk. Her er nogle tips til at vælge den rigtige hvidvin. Tag et kig!
Kend din vin
Det første skridt du skal tage for at vælge den rigtige vin er at kende de forskellige muligheder der findes. Hvordan kan du trods alt træffe det rigtige valg, uden at kende alle de muligheder der kan vælges fra? Du kan lære omkring de forskellige typer hvidvin fra bøger skrevet af eksperter omkring emnet, eller ved at lede på nettet efter nogle af dem. Det hjælper at vide, at ikke alle slags vin passer med alt slags mad og nogle af dem smager bedst uden mad. Undersøg det grundigt for at lære forskellen på de forskellige varianter af vin og lær at parre maden med vinen. Vinen klassificeres på vegne af den vindrue som de bliver produceret fra.
Overvej prisen
Der findes et uendeligt antal af hvidvine derude og nogle af dem har en umenneskelig pris, mens andre som er tilgængelige til en mere studievenlig pris. Så derfor bør du beslutte hvor meget du er klar til at bruge på din flaske hvidvin, da det vil gøre tingene meget lettere hen ad vejen. De store faktorer der spiller ind er varianten af vindruerne og hvilken region de kommer fra i landet.
Husk på hvilken slags mad du skal have
De her er vigtig. Som vi har talt om tidligere, så kan du ikke parre en bestemt slags vin med alle former for mad. Derfor bør du inden du vælger vin til en bestemt lejlighed, så vælger du maden som skal på menuen. Afhængig af om maden er krydret, saltet eller sød så bør du vælge en hvidvin som passer til dette. Når du har besluttet hvilken mad som du vil servere, så kig efter den rette hvidvin eller spørg en ekspert. Som en tommelfingerregel, så er søde vine som Rieslings og isvin dem som passer bedst til desserter, frugt og alt som er sødt. På den anden side, så vil en tør hvidvin passe perfekt til de mere lette måltider som er mindre krydret og hvidt kød, salat, ost, fisk og svinekød. Eksempler af sådanne vine er Pinot Gris og Sauvignon Blanc. Hvis du leder efter hvidvin til at gå med en smagsrig og krydret mad, så kan du sagtens vælge en Gewürztraminer. Den har en ’’fuld krop’’ med sin helt egen aroma, som gør det til en perfekt vin sammen med asiatiske retter, svinekød og oksekød. Den helt perfekte vin til en lækker aften foran din indendørs biopejs.
Få råd fra en ekspert
Har du en vin connoisseur som ven? Hvis du har, så er du uden tvivl rigtig heldig, men der er ingen grund til at ynke hvis du ikke har. Bare besøg en vinhandler i din by og spørg ham om råd og så skal han med glæde hjælpe dig. Han spørger dig om nogle relevante spørgsmål og derefter forslå nogle forskellige vine for dig. Dette er også en af de bedste måder at lære mere om vin på.
Smag, smag og smag
Dette er det vigtigste skridt når du skal væge den rigtige vin og også den mest interessante. Jo mere du smager de forskellige varianter af vin, jo mere vil du lære og udvikle dine egne evner. Det er også den bedste måde at vælge din vin på mener eksperter. Det er også derfor du aldrig kan blive klog på karakteren af en vin medmindre du har smagt den. Hvis du tænker på hvor du har mulighed for at smage vine, så spørg din lokale vinekspert, for han ved det uden tvivl. Så prøv at smag alle de varianter som du finder interessante. Den bedste vin er trods alt den som appellerer til dine smagsløj.
Chardonnay
Dette er en af de mest populære varianter af hvidvin og den har sin oprindende fra Frankrig. Men i dag, så er grønne vindruer i mange varianter også brugt til at lave denne mellem til fuldkrops hvidvin og bliver lavet i vinproducerende regioner overalt i verden. Ligesom de fleste andre vine, så er karakteren af Chardonnay afhængig af hvilken region den er produceret i. Den er dyb og gul i farven med en mild smag af tropisk frugt. Den kan være sprøg, sød, tør og cremet, så tricket handler om at læse beskrivelsen på flasken for at sikre at den har den ønskede smag. Eftersom denne hvidvin bliver aldret i egetræs tønder, så har den en mild egetræssmag. Den er en ideel hvidvin sammen med fisk, kylling, svampe, creme og smør.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc er en let til mellemkrops vin som har en bleg gul farve. Den bliver producerede fra grønne vindruer og har sin oprindelse fra Bordeaux regionen i Frankrig. Denne vin er tør og sprød med smag af tropisk frugt. Den bør indtages ung og har en forfriskende følelse. Den passer bedst med asiatiske retter, fisk, seafood generelt, pasta, salater og ost. Denne vinsort er kendt også som Fume blanc.
Riesling
Riesling vin er sød og syreholdig med frugtagtige aromaer af grønne æbler og pære. Denne karakter af vin er påvirket yderst meget af regionen hvor den bliver produceret. Det er en frisk vin som har lavt indhold af alkohol og smager bedst når den er aldret en smule. Bestemte variationer af Riesling vin er sprød og tør ligesom den fra Alsace regionen i Frankrig. Riesling parres bedst med krydrede retter, fisk, kylling, seafood, salat og svinekød.
Chenin Blanc
Chenin Blanc er en hvidvins vindrue variation som bliver dyrket i Loire Valley i Frankrig og kan blive brugt til at lave alt fra mousserende vine til søde dessertvine. Karakteren af vinen variere afhængig af regionen den bliver dyrket i og kan være let til fuldkrops. Chenin Blanc er kendt for sin højere end gennemsnitlige syre og frugtagtige smag og de bedste vine har en smag af pære, honning og strå. Det bliver også lavet til andre vinvariationer til at skabe unikke smage. Nogle gange så bliver vindruerne liggende i vinen til de udvikler ’’noble rot’’ hvilket er grå svampe og bliver derefter brugt til at producere unikke dessertvine. Denne drue bliver dyrket i Californien og bliver brugt til at lave billige vine. Den passer bedst med kylling, fisk og svinekød.
Gewürztraminer
Gewürztraminer er en aromatisk variation af vindruer med en pink / rød farve og bliver dyrket primært i Tyskland og i Alsace regionen i Frankrig. Vindruerne bliver brugt til at producere flere forskellige vine, med alt lige fra tørre og sprøde vine, til de sødeste dessertvine. De søde vine har en mild litchi smag mens de tørre vine har et strejf af blomster. De lette til mellemkrops vine bliver sjældent aldret hvilket giver dem en unik krydret karakter. Tørre versioner parres bedst med asiatiske retter, kylling, svinekød og salater.
At vælge den rette vin er en evne som tager lang tid at mestre. Men disse tips kan få dig startet med denne delikate proces. Nyd det!
Læs også: 21 Rosévin tips du bør kende