Temperatur til opbevaring af rødvin – Hvilken temperatur?

Temperatur til opbevaring af rødvin – Hvilken temperatur?

marts 15, 2019 Slået fra Af Vinboden.dk

Hvilken temperatur til opbevaring af rødvin?

Langt de fleste nyindkøbte flasker rødvin drikkes inden for et døgn – men der kan så sandelig være undtagelser, særligt hvis du brænder for god rødvin! Også i de tilfælde, hvor du modtager generøse vingaver på din mærkedag, du indkøber et par kasser af din yndlingsrødvin eller du investerer i vin, er det essentielt at have tjek på korrekt vin opbevaring.

Overordnet ser huskelisten for opbevaring af rødvin (samt hvidvin, portvin, mousserende vine m.m.) således ud:

  • Stabil temperatur
  • Skærmning fra sollys og UV-stråler
  • Stabil, høj luftfugtighed og neutral lugt
  • Fravær af vibrationer
  • Overblik over transporten fra producenten til dig

Inden vi fordyber os i detaljerne for opbevaringen, vil vi kort behandle de overordnede parametre for længere tids opbevaring og lagring af rødvin. Der gælder nemlig langt fra de samme regler for alle typer af rødvin – det kommer fuldstændig an på druesort, vinfremstilling og den senere lagring, hvor lang tid en rødvin kan lagre.

Optimale betingelser for opbevaring

Først og fremmest er et højt indhold af garvesyre (tannin) og frugtsyrer afgørende for om en rødvin kan opbevares og såkaldt flaskelagres over en længere årrække. Særligt den naturlige garvesyre er en stærk antioxidant, som både konserverer vinen, ruster den mod fordærv og bakterievækst samt forhindrer oxidering. Hertil kommer, at rødvin og vin generelt kan tilsættes mindre eller større mængder svovl, som også forlænger holdbarheden. Indholdet af garvesyre kan ydermere hæves ved lagring i nye egefade, så hold øje med denne beskrivelse af netop den rødvin, du står med.

Hverdagsvine er selvsagt ikke blevet superforfinede igennem deres fremstilling og de vil også oftest være af sorter og blandinger, der ikke har et specielt stort lagringspotentiale. Disse kan derfor i udgangspunktet kun flaskelagres i en periode på 5 år fra høsttidspunktet. Drik gerne disse vine inden for 2-3 år.

Økologiske vine, uanset om de er af hverdagstypen eller af finere kvalitet, tilsættes som regel heller intet svovl, eller kun i ganske små mængder, hvilket også kan påvirke opbevaring og holdbarhed negativt.

Rødvine med topkarakter finder man særligt i de store franske vindistrikter, særligt Bordeaux er kendt for at producere “alderspræsidenter”, der udvikler stort potentiale efter lagring over 20-30 år! Disse rødvine er selvsagt også dyre investeringsvine og du bør derfor have meget stor kontrol over opbevaringen, hvis du er den heldige ejer af et parti af disse kostbare og udsøgte dråber.

Grundlæggende siger man om kvalitets rødvine at de først kræver en lagring på 4-8 år for at være modne, herefter befinder de sig på toppen (eller på vej mod et såkaldt fuldmoden stadie) i samme tidsrum, hvorefter der kan gå kun 3 år før vinen er død, altså er oxideret og fordærvet. Orientér dig derfor altid om høstdato og lagringstid før flaskning, såvel som år for flaskning. Så har du et nogenlunde billede af rødvinens potentiale for videre opbevaring, lagring og generelle holdbarhed på netop din rødvin.

Temperatur til perfekt opbevaring

En lav og stabil temperatur er essentiel for opbevaring over længere tid af rødvin. Vinen er en levende organisme og den har de perfekte vilkår for at udvikle sig tilpas langsomt ved 12-13 grader. Tænk på en gærdej, der skal blive til brød: Hvis hviletemperaturen er for lav, vil dejen ikke have udviklet sig nok inden bagningen og du ender ud med et kedeligt brød. Omvendt kan en lang hævning ved en for høj temperatur, også ende med en overhævning, hvor dejen har udviklet sig i en helt forkert retning.

De 12-13 grader er optimal for udvikling af rødvin over længere tidsrum på 5-15 år (afhængigt af vinens alder), da rødvinen her udvikler en optimal kompleksitet og struktur. Jo koldere, jo længere kan den lagres – men udviklingen bliver som sagt langsommere, så du kommer muligvis til at vente længere på at din rødvin modnes.

 Opbevarer du rødvinen ved stuetemperatur (20-21 grader), skal vinen drikkes inden den fylder 10 år fra høsttidspunktet. En hvidvin bør du højst opbevare ved stuetemperatur omkring 1 år, så hold gerne styr på vingaver og lignende, som du har liggende i vinreolen!

Hold for alt i verden temperaturen stabil ved opbevaring af rødvin over længere tid! Noget af det mest skadelige er pludselige udsving, særligt til højere temperaturer, da dette som nævnt bringer vinens udvikling op i fart.

De optimale steder til opbevaring af vin er selvfølgelig en mørk, fugtig og kølig vinkælder eller et professionelt vinkøleskab. Vil du umiddelbart hurtigt finde et sted i hjemmet, der egner sig, så gå efter et køligt og mørkt skab, for eksempel i et uopvarmet bryggers eller gang. Men husk den stabile lave temperatur!

Glem derfor alt om langtids opbevaring af rødvin som et skuestykke i en smart vinreol i stuen eller køkkenet – vi fortæller hvorfor i næste afsnit.I

Din rødvin må ikke få sollys under opbevaring

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor rødvin altid leveres i mørke, grønne og i visse tilfælde blå flasker? Selvfølgelig på grund af sollyset – det ved enhver, svarer du. Og det er fuldstændigt rigtigt – UV-strålerne og opvarmningen fra lyset ødelægger rødvin, rigtigt hurtigt. Men hvorfor søren kan så mange, der elsker vin, så ikke nære sig for at stille vinreolen op til skue i stuen?! Det har selvfølgelig noget at gøre med, at vi gerne vil nyde synet og forventningens glæde ved den rødvin, vi ejer. Men det er ikke godt for opbevaringen af rødvin! I stue og køkken angribes rødvin af direkte og indirekte UV-stråler, høj stuetemperatur og store temperaturskift ved kakkelovne eller madlavning i køkkenet. Udviklingen af vinen inde i flasken skades desuden også af konstante vibrationer, der forplantes gennem gulv og vægge til ophængte eller liggende vinreoler.

Sørg derfor, udover den lave stabile temperatur, for et system til opbevaring, som skærmer bedst muligt mod lys og rystelser. Igen er et vinkøleskab en oplagt løsning, da skabet både affjedrer, holder temperatur samt luftfugtighed og som oftest har UV-filter i glasset. Stiller du skabet i for eksempel stuen vil du således stadig kunne nyde udsigten til din vin – helt sikkert!

Hvis flasken har korkprop, så skal din rødvin naturligvis også opbevares liggende, så proppen ikke tørrer ud og lukker luft ind i vinen. Ligeledes er en høj luftfugtighed vigtig for proppen – når den under 40%, så begynder proppen af krakelere! Samtidig kan en luftfugtighed over 75% (hvilket også kræver ganske høj rumtemperatur) ødelægge etiketten.

Sidst men ikke mindst, så opper du potentialet for lagring og opbevaring af rødvin drastisk, hvis du kan købe vinen så direkte fra producenten som muligt. På den måde kan du sikre dig, at rødvinen er blevet transporteret korrekt i forhold til temperatur og de andre parametre. Også kortere perioder, hvor vinen opbevares forkert, kan nemlig skade rødvinens lagringspotentiale for altid.