Hvornår er en rødvin for gammel?

Hvornår er en rødvin for gammel?

juli 16, 2024 0 Af Vinboden.dk

Hvor længe kan rødvin holde sig?

Du kender det sikkert – det er skønt med et godt glas rødvin til aftensmaden på en helt almindelig tirsdag, men inden man stikker proptrækkeren i, tænker man sig måske lige om en ekstra gang. For hvor længe holder rødvinen sig frisk efter, at den er åbnet? Det er en stor skam at lade gode vine gå til spilde. Men ud fra dette princip kan det også give en lettere hovedpine dagen efter på arbejdet, hvis man ligefrem nøder sig selv og gæsterne til at få tømt flasken…

Et andet og mere kompliceret spørgsmål, som vi vinelskere bør forholde os til, er holdbarheden på uåbnet rødvin. Der er selvsagt stor forskel fra den hæderlige hverdagsvin og papvinen, og så de store kvalitetsvine, som jo er skabt til at blive lagret. Men ikke for evigt!

Derfor bringer vi en oversigt over holdbarheden på de forskellige vintyper – åbnede såvel som uåbnede.
Men noget som mange ikke er klar over, er at når du modtager en rødvin på flaske, så har den som regel stået i en vintønde i mellem 1 og 2 år før den kommer på flaske.

Disse vintønder er også blevet populært i flere husstande for deres æstetiske udseende og ideelle til en minibar eller ligende og er ikke så dyre som de var tidligere, hos mange af de Danske forhandlere.

Hvor længe kan en åben flaske rødvin holde sig?

Rødvin er ligesom andre organiske fødevarer “levende” og vinen er derfor under konstant udvikling – både med og uden prop. Når proppen er væk, begynder helt nye faktorer at spille ind på rødvinens kemi – nemlig iltningen, eller oxideringen, som sætter gang i nedbrydelsen. Iltningen er omvendt også det, der får vinen til at folde sig ud og åbne for dens unikke smage og aromaer.

Dette sker selvsagt hurtigere i vinglasset end i flasken, men efter proppen er af, om det så bare er for et kort øjeblik, ændres iltprocenten fuldstændigt i flasken. Temperaturen i for eksempel stue eller på en sommervarm terasse hjælper også til med at oxideringen og dermed nedbrydningen af vinen sker endnu hurtigere.

Sæt derfor proppen i rødvinen, så snart der ikke skal skænkes mere, og put flasken i køleskabet. Så forbedrer du holdbarheden og som regel vil du kunne nyde vinen de næste 2-3 dage. Husk dog, at temperaturen på rødvinen, når den skal serveres, skal ligge omkring 15-17 grader – så hvis du vil nyde vinen på anden- eller tredjedagen for dens åbning, skal du tage den af køl lidt tid før servering. De mange temperaturskift for vinen i flasken kan i mange tilfælde gøre nedbrydningen hurtigere. Hvis du vil nyde den åbnede rødvin over flere dage anbefales det derfor kun at hælde op i glas, hvor vinen så kan varmes, hvorefter flasken straks igen sættes på køl.

Rødvinens alder og vintype bestemmer holdbarhed efter åbning. Desto ældre vinen er, jo dårligere er dens modstandskraft over for iltningen, og den vil muligvis kun kunne holde sig 1 dag. Det gælder også selvom den sættes på køl med prop straks efter åbning. Nyd derfor de store vine, når der virkelig er anledning til at drikke hele flasken – og find i stedet en solid hverdagsvin, som kan levere et glas til tirsdagsbøffen.

 Nu vi er kommet ind på emnet hverdagsvin, så er papvin eller “bag-in-a-box” i stigende grad blevet populært hos danskerne – næsten 40% af alle vinkøb er efterhånden vin i 3 eller 5 liters bokse! Den lidet flatterende betegnelse er dog til dels ikke retfærdig, da der efterhånden også udbydes ganske hæderlige rødvine i boks. Generelt er der dog tilsat mere svovl for at øge holdbarheden, hvilket gør smagen væsentlig hårdere, hvis man ikke husker at dekantere vinen 1-2 timer før servering. Tjek også udløbsdatoen, som er printet på boksen – papvin bør grundet plastikemballagen aldrig lagres.

Der er diskussion om hvor længe en rødvin i boks kan holde sig efter åbning, da der i forbindelse med skænkningen fra hanen kan slippe større eller mindre mængder ilt ind i posen. Efter åbning kan holdbarheden for papvin derfor være fra få uger op til en måned. Den eneste sikre metode er simpelthen at smage efter – og igen, at sætte boksen på køl efter åbning!

Hvornår er rødvinen for gammel efter åbning?

Det kommer som sagt fuldstændigt an på vintypen, mængden af tanniner (garvesyre) og så videre, hvor lang en holdbarhed en rødvin har efter åbning. Som udgangspunkt kan rødvin med et højt syreindhold holde sig lidt længere. Jo mere der er drukket af flasken, jo højere er iltniveauet, så der vil også være større risiko ved at opbevare mindre mængder vin over flere dage. En overiltet vin lugter og smager af en rigtig dårlig sherry, og du vil højst sandsynligt ikke være i tvivl om, at der er noget galt med vinen.

Det skal understreges her, at man ikke bliver syg af at drikke vin, der er lettere oxideret og som langsomt er på vej mod at blive dårlig – men den bør selvfølgelig ikke “nydes” i større mængder! Omvendt kan den længere tids iltning (et døgn eller to) i visse tilfælde faktisk højne spektret af aromaer og åbne vinens karakter op, så smag dig frem og vær nysgerrig. Det vil dog i reglen kun være en mulighed for unge rødvine.
Til spørgsmålet om man kan nedfryse vinrester, er svaret ja – men kun til madlavning! Reducér først vandindholdet i rødvinen ved at koge den, og hæld den i fryseemballage. Frossen vin kan holde sig op til et år – og så har du altid god vin til sovsen lige ved hånden.

Du kan altid finde tegnene på oxidering ved at se på den mere brunlige farve. Er rødvinen totalt nedbrudt og død, smager den af eddike – og så er det straks ud med den!

Hvad er holdbarheden for uåbnet rødvin?

Som vi tidligere har været inde på, så skal man orientere sig ganske dybdegående om den enkelte vin, hvis man vil have en præcis “udløbsdato”; potentialet for lagring kommer an på en mængde individuelle faktorer såsom indhold af frugtsyre, tannin og naturlige antioxidanter og ikke mindst om der er tilsat svovl. Svovlindholdet kan minimeres, hvis rødvinen har høj mængde af tannin. Der tilsættes kun en lav dosis svovl hos økologiske vine, hvilket er værd at skrive bag øret, hvis du har tænkt dig at investere i større partier.

Som udgangspunkt er hverdagsrødvine, altså rødvine som ikke er af finere årgange eller forfinede vintyper, ikke velegnede til længere tids lagring. Disse rødvine skal forbruges forholdsvist hurtigt og har dermed en holdbarhed på op til 5 år, uanset om de har korkprop eller skruelåg. Ofte anbefales det dog at de drikkes inden maksimalt 2-3 år, så husk altid at have et grundigt overblik over din vinreol, hvis du for eksempel har modtaget vingaver og lignende.

De større top-rødvine er derimod skabt til lagring med deres perfekte afbalancering af tanniner og de andre faktorer, der forlænger holdbarheden. Disse vine kræver et sted mellem 4 og 8 år for at være fuldmodne, hvorefter de holder sig på toppen i 4-6 år. Herefter daler kvaliteten af rødvinen igen over 3-5 år, for til sidst at være godt på vej mod sin “død”. De store vine kan derfor generelt lagres over 10 år, og de allerbedste op mod 20 år. Når du orienterer dig om de forskellige vines alder, så husk at der ofte skelnes mellem høstdato og dato for flaskning i informationerne om den enkelte rødvins lagringspotentiale og holdbarhed.

Køber du franske rødvine til lagring, anbefales det at du som udgangspunkt fokuserer på Bordeaux-rødvine fra Graves, Médoc, Pomerol og Saint Émilion. Bordeaux-vinene er “højdespringere”, når det kommer til lagring og holdbarhed og visse typer, særligt de af betegnelsen Cru Classé, kan derfor lagres op til 25 år! Til sammenligning skal de populære unge rødvine fra Beaujolais kun lagres op til cirka 3 år, før de er fuldmodne. Den forholdsvis korte lagringstid, som mange Rhône-vine har, gælder som regel også for mange af de større spanske vine, hvilket blandt andet udspringer af det ganske ens vinklima.

Orienterer du dig derimod mod italienske vine, der har lidt længere lagringspotentiale og holdbarhed, bør du gå efter Barolo, Vino Nobile og Brunello. Ofte taler vi dog kun om lagring over højst 10 år.

Men hvordan tjekker man så om en rødvin er for gammel uden at åbne flasken? Alle rødvine, der lagres, danner bundfald, og det er således ikke noget, der skal få dine alarmklokker til at ringe. Hold i stedet rødvinen op mod lyset og tjek om den er uklar. Pletvise uklarheder eller en fuldstændig “mælket” vin er alvorlige tegn på uønsket svampevækst eller bakterieinfektioner. Det er ikke blot ødelæggende for vinen, men også alvorligt sundhedsskadelig.

Hvis du har en stærk mistanke om at vinen er fordærvet, skal du naturligvis åbne den pågældende flaske for at få syn for sagn og eventuelt gennemtjekke alle resterende flasker, hvis du har investeret i et større parti af samme årgang. Da det i værste fald kan give livstruende infektioner at drikke af vinen, har du således pligt til at indstille salg såvel som konsum, indtil et klart svar er fundet.