Investering i vin  – Hvilken vin skal du investere i?

Investering i vin – Hvilken vin skal du investere i?

december 16, 2023 0 Af Vinboden.dk

Det er populært som aldrig før at investere i vin, da forrentningen grundlæggende set kun vil gå mod plus. Man ser både private, der for eksempel laver alternative investeringer af pensionsopsparingen, såvel som mere professionelle erhvervsinvesteringer, hvor overskuddet således kan placeres på en god måde.

Som engageret og passioneret vinelsker skal man selvfølgelig altid træde varsomt – bare fordi man selv har forelsket sig noget så dybt et skønt vinsted eller et bestemt vinhus, betyder det desværre ikke, at der på sigt vil være interesserede køber. I rollen som vin-investor må man i høj grad også forholde sig rationelt – og skeptisk i forhold til at lytte til gode råd fra alle og enhver! Ligesom trends indenfor for modetøj, popmusik eller billedkunst og kryptovaluta for den sags skyld, kan vin-trends pludseligt opstå og for så at forgå øjeblikket efter. Så hav is i maven – og sæt dig godt ind i de overordnede spilleregler, inden du investerer i de første flasker!

Læg budget på den lange bane

Før du overhovedet begynder at gå på jagt på vinmarkedet, må du overveje grundigt, hvor stort et beløb du vil lægge i investeringen. Med andre ord – hvad vil du kunne overkomme at undvære, hvis det nu skulle gå helt galt og (bank under bordet!) køberne udebliver og vinen overgærer. Du skal vælge et beløb, som ikke gør dig afhængig af at skulle have et gigantisk afkast. Gør dig det selv klart, at investering altid vil indebære en risiko for at det hele ikke går som man kunne ønske sig.

 Den gode side ved investering i vin, møbler, malerier og andet såkaldt løsøre til boligen er at du frit kan erhverve dig genstandene for så at kunne sælge dem, uden at du som regel behøver betale skat af din fortjeneste. Den dårlige side ved løsøreinvestering er desværre bare, at du ikke kan omsætte det fra dag til dag, hvis du nu skulle havne i en situation, hvor du bare gerne i en fart vil have realiseret dine ejendomme. Du kan heller aldrig være sikker på, at forrentningen på en bestemt årgang kvalitetsvin bare vil stige støt, som man for eksempel ser det på ejendomsmarkedet, hvor man nærmest vinder i lotteriet, bare man har det rigtige postnummer.

Tænk derfor grundigt over, hvor stort et beløb, du vil lægge i investeringsprojektet over en årrække. Og hvornår vil du afslutte projektet og realisere midlerne? Du kender det måske fra de store og små praktiske projekter, man kan have i boligen, eller i sportstræningen – hvis der ikke er en deadline eller et endemål, som man lægger sin indsats og strategi efter, så risikerer man at miste engagementet og grebet om projektet, så det strander.

Søg altid professionel rådgivning hos kendere indenfor vinbranchen og ikke mindst handlen med vin. Der findes folk med årevis af erfaring, som konstant holder øjne og ører åbne, og det kan du nyde godt af. Så kombiner arbejde og ferie, og opsøg vinmesser og vinhandler, når du er på rejse i udlandet. Vig heller aldrig tilbage for at spørge vintjeneren mere ud om vinene og deres popularitet, når du spiser på velrenommerede restauranter.

Hvilke vine skal du investere i?

Det lyder muligvis så enkelt, at det må være en skrøne – men du går aldrig galt, hvis du retter dig mod investeringsvine fra Bordeauxregionen. Det er og bliver en region med stor efterspørgsel fra køberne og en af grundene hertil er den helt uovertrufne holdbarhed, som vinene herfra har. Desuden er Bordeaux-vinbønderne kendt for deres stolte tradition altid yderligere at forsøge at forfine aromaerne og smagsoplevelserne. Dette års vin må og skal overgå sidste års vin. Det giver selvsagt en stor efterspørgsel på hver eneste årgang, og derfor er Bordeaux-vinene noget, der i høj grad appellerer til samlere.

Og derfor kan det jo være fristende at investere stort i de mindre årgange, når man falder over dem, men vær forsigtig. Man ved aldrig om netop hele denne årgang i fremtiden brager helt igennem, på grund af forskellige uforudsete faktorer. Invester derfor bredere og hav også øjnene på de større, populære årgange, så du fpr en bred portefølje og har vine på lager, som du nemt vil kunne afsætte.

Spring til i foråret

Du kan løbende finde fantastiske tilbud og gøre en god handel, men det bedste råd er at lægge godt fra land hvert forår i den såkaldt en primeur-handel. Udtrykket bruges om det, at vinen handles i forsalg mellem vinproducenter, importører og vinforhandlere, hvorved en lidt mere venlig købspris kan opnås for dig som investor. En primeur-handlen er særligt en stor ting i Bordeaux, så hvis du kunne tænke dig at tage springet med at gøre mere “pålidelige” vininvesteringer, bør du holde skarpt øje med messer og andre centrale handelsbegivenheder – og være parat til at tage et smut sydpå i foråret!

Du kan selvfølgelig også spare flybilletten og blive herhjemme og handle gennem forskellige danske vinforhandlere. Som ny inden for feltet er tommelfingerreglen, at du aldrig skal købe af private – vinen kan være opbevaret forkert, og så er pengene (og vinen!) lige til at skylle ud i vasken. Køb derfor altid af professionelle, der så at sige kender vinens vej fra mark til vinreol, og som har opbevaret vinen efter alle foreskrifter. Du kan også følge tæt med i en primeur-handlen ved hjælp af importører og vinhandlere, men sørg at have gennemtjekket at disse samarbejdspartnere har styr på egen økonomi. Der er ikke noget værre end at være havnet i et partnerskab med lidt for spontane vinopkøbere som ender med optage forbrugslån online(reklame) og derved mister alt afkast.

Investerings-vinkælderen

Sørg for så vidt muligt at lade vinen blive i de originale uåbnede kasser: Det holder vinen i mørke, men gør også at vinen udstråler en langt højere kvalitet og bidrage til historiefortællingen om netop denne årgang og vinhuset, den kommer fra. Også flaskernes æstetiske fremtoning bibevares i og med, at etiketter og lignende holdes helt intakte.

Det bedste sted at opbevare vinen er selvfølgelig i en kælder eller et andet køligt rum, hvor hverken sollys eller pludselige temperaturudsving kan påvirke vinen. Den optimale temepratur bør konstant ligge på omkring 8-12 grader, så undlad at bære vinen ud af rummet og hold døre og vinduer så vidt muligt lukkede.

Det gode salg kræver tålmodighed

Som al god kvalitet og godt håndværk, så tager det tid at gøre den bedste handel. Væbn dig med tålmodighed og lad de rette købere komme frem for at sælge straks og på en øjebliksimpuls. Du må ikke lægge pres på dig selv i forhold til at realisere dine vininvesteringer. Afkastet bliver nemlig derefter, og hvad var så den store idé med investeringseventyret?

Hav føletrådene ude og hold skarpt øje med, hvornår netop din samling vil blive efterspurgt – enten fordi en tendens flyder i din retning, eller fordi du kan se at investeringsverdenen går en voksende konjuktur i møde. Det kan også være, at du er så heldig, at der er efterspørgsel på dine vine, fordi der netop nu kun er få på markedet. Men gå aldrig i panik, hvis netop din årgang lader vente på sig – en god vin vil altid kunne realiseres, bare ikke nødvendigvis med gigantisk afkast.

Du kan vælge mellem flere forskellige platforme i forbindelse med salg. Du kan både gå den mere private netværksvej eller bruge bred annoncering på online vinplatforme og auktionshuse. Hvis du har gode kontakter inden for den professionelle vinhandel, kan du også overveje at give et mindre beløb i kommission mod at denne “prof” finder frem til de helt rigtige købere.

Der er som altid en risiko forbundet med handel med en “levende” genstand som vin – det være sig både økonomiske krak et sted i handelskæden eller en simpel fejl i transporten og opbevaringen af vinen. Læs mere om investering, og de forskellige risikofaktorer, her.